Home / Biografije / Zorica Brunclik – Biografija
Zorica Brunclik
Zorica Brunclik

Zorica Brunclik – Biografija

Zorica Brunclik – Biografija

Zorica Brunclik je srpska pevačica narodne, izvorne i novokomponovane muzike. Tokom skoro pola veka muzičke karijere snimila je preko pedeset ploča i prodala ih u tiražu od više od petnaest miliona primeraka, što je čini jednom od najtiražnijih muzičkih zvezda Jugoslavije i Srbije. Zahvaljujući prepoznatljivom izgledu koji karakteriše ružičasta kosa, ekscentričnom modnom stilu, ali i dugom nizu hitova narodne muzike, Brunclikova od sedamdesetih godina prošlog veka uživa nesmanjenu pažnju medija i publike.

Zorica je karijeru počela 1974. godine, otpevavši poznati narodni hit Ne daj da nas rastave, i nastavila da objavljuje singlove. Pred kraj sedamdesetih promovisala je nekoliko kompilacijskih albuma izvornih pesama, za koje je između ostalih otpevala i Aj, berem grožđe, biram tamjaniku, Čuvam ovce kraj zelene jove, Lepe li su, nano, Gružanke devojke, Ajde Jano i druge. Osamdesetih je ostvarila najveći komercijalni uspeh, zahvaljujući dijamantskim pločama i hitovima Venac ljubavi, Preboleću, Ti si moje najmilije, Volim te sve više, Raširi ruke, o majko stara, Bisenija, kćeri najmilija, A tebe nema, Kad bi me majka ponovo rodila, Otkopčano jeleče, Ti si mi bio sve što drugi nisu, Što ne dođeš, Ovaj život za mene ne važi, Zašto mi srce rani.

Pevačica je osamdesetih bila pod budnim okom jugoslovenskih medija zbog emotivne veze koju je započela sa proslavljenim harmonikašem Miroljubom Aranđelovićem Kemišom, koji je, prema pisanju nekih, još uvek bio u braku sa drugom jugoslovenskom zvezdom, Vesnom Zmijanac. Devedesetih se pažnja medija nije smanjila budući da je pevačica bila aktivni član Jugoslovenske levice (JUL-a) i bliska prijateljica predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Brunclikova je i devedesetih nastavila da snima hitove, od kojih se izdvajaju Avlije, avlije, Kako ti je, kako živiš, Ja znam, Ej, čija frula ovim šorom svira, Branili su našu ljubav, Dođi u moje noći, Kada bi me pitali, Košava, Što se mala uobrazi, Tamo gde si ti, Šta ja nemam to što ona ima, Dunjo mirisna, Ne dam ovo malo duše i druge. U karijeri koju su obeležili stotine koncerata i nastupa, najveći poslednji u nizu pevačica je održala u beogradskoj Areni 2014. godine, pred oko 25.000 posetilaca.

Siromašno detinjstvo

Rođena je 29. juna 1955. god. u Beogradu. Zoričin deda, s vojničkim činom oficira, potekao je iz imućne češke porodice koja je do Prvog svetskog rata u Češkoj posedovala fabriku čokolade. Došavši u Beograd, deda Brunclikove oženio se sa Grkinjom. Iz njihovog braka rodio se Zoričin otac Andrej, koji se kasnije venčao sa Zlatijom. Iz njihovog braka rodili su se Zorica i njena tri mlađa brata. Kada je Brunclikova napunila dve godine, njeni roditelji su se razišli, a deca su ostala da žive sa majkom u teškim životnim okolnostima. U intervjuu za Glas javnosti iz 2000. godine pevačica je pričala o požrtvovanosti svoje majke, po kojoj je dala ime jednoj od svojih kćeri. Pričala je da majčina primanja u smederevskoj ciglani, od kojih je živela petočlana porodica, nisu bila dovoljna ni za školski pribor, te je u osnovnoj školi gumicom brisala napisano kako bi pisala ponovo i uštedela na svezkama. Knjige je uvijala u veliku hartiju novina Borba jer je ranac bio nepotrebni izdatak. Kada je njen otac počeo da živi sa drugom ženom, bilo joj je zabranjeno da ga viđa. Brunclikova je odrasla u Beogradu, Smederevu i u Požarevcu, kod bake Grkinje.

Zorica je vrlo mlada i nenadano upoznala Boru Spužića Kvaku 1969. godine, zahvaljujući školskom druženju sa njegovom kćerkom. Stariji pevač posavetovao ju je da se bavi pevanjem i predstavio je bendu Plava zvezda koji je nastupao u kafani Beogradska estrada, te je Zorica ubrzo počela da radi kao pevačica. Nastupala je i u hotelu Metalurg u Zenici. Zaradivši deset majčinih plata za jedan nastup, došla je u sukob sa majkom. Budući da je pozamašna suma uplaćena na Zlatijino ime, ova je insistirala da ćerku odvede na ginekološki pregled, sumnjajući u poreklo zarade. Međutim, ubrzo pošto je lekar potvrdio da mlada Zorica nije imala odnose, pevačica je započela svoju prvu emotivnu vezu, iz koje se devet meseci kasnije rodila Marija. Budući da je bio već veren, otac je napustio Zoricu i bebu. Brunclikova je tada imala osamnaest godina.

Uporedo sa pevanjem po kafanama i restoranima, pevačica je završila kurs ikebane u Aranžerskoj školi na Narodnom univerzitetu „Božidar Adžija“, zatim Ekonomski fakultet u Nišu, te je na kraju studirala i pravo, ali bez okončanja studija.

Muzička karijera

1974—1978: Počeci u izvornoj muzici

Zoricu Brunclik je u estradne vode uveo Bora Spužić Kvaka, jedan od najfirmisanijih jugoslevnskih pevača narodne muzike. Iz njene rane karijere zanimljiv je i podatak da je po restoranima i hotelima nastupala između ostalih i sa orkestrom braće Karić. Zanimljivo je još i to da ju je Kvaka, pre nego što će je predstaviti svetu muzike, odveo u robnu kuću i kupio joj garderobu. Nakon petogodišnjeg pevanja po kafanama i restoranima, gostujući u hotelu „Dunav“ u Požarevcu mlada Zorica upoznala je tada slabo poznatog pevača i kompozitora Novicu Uroševića uz čiju pomoć počinje da gradi muzičku karijeru. On je nastupao sa orkestrom Tihomira Paunovića Tike koji je u to vreme tražio nove pevače, pa se tako Zorici ukazala prilika da snimi pesmu za PGP. Prva ploča snimljena je za Produkciju gramofonskih ploča PGP RTB 20. januara 1975. god. i to je bio singl naziva Ne daj da nas rastave. Neočekivano za prvu pesmu u pevačkoj karijeri, singl je postao hit i doživeo tiraž od 300.000 primeraka. Zajedno sa Ne daj da nas rastave išla je i pesma Jedna ljubav ne postoji više, takođe popularna, ali ne koliko naslovna numera. Tragom početničkog uspeha, Zorica izdaje još jedan maksi−singl, naslovljen Zorica Brunclik Nina, sa pesmom Donela te sreća meni, koja je naišla na dobar prijer kod publike. Godine 1976. usledila su još dva singla: Ja sam žena koja čeka i Došao je čovek pravi. Sa prvog se izdvojila pesma Venac ljubav, decenijama koje su usledile popularizovana kroz narodna veselja. Pre nego što će snimiti prvu ploču, pevačica je izdala još i maksi-singl Gde si bio dok su tekle suze.

Godine 1976. Zorica Brunclik objavila je svoj prvi album, nazvan Ne daj da nas rastave, po njenoj prvoj snimljenoj pesmi. Na ploči su se našle neke od pesama sa pevačicinih singlova, dok su se na strani B, od B1 do B6 nalazilo šest izvornih pesama koje je Zorica obradila: Sinoć ja i moja kona, Čuvam ovce kraj zelene jove, Zvoni zvonce, I dođi, lolo, Berem grožđe, biram tamjaniku i Pošla Rumena na vodu. Pesme Čuvam ovce kraj zelene jove i Berem grožđe, biram tamjaniku dobile su ovako novu popularnost. Album je snimljen uz ansaml Tike Paunovića. Sledeće godine Brunclikova je sa pesmom Život si mi odneo sa sobom učestvovala na muzičkom festivalu Hit leta 77. Ona je bila i njen naredni singl. Brunclikova je 1977. ubrzano radila na novom albumu, ponajviše inspirisana uspehom B-strane njenog prvenca. Zato su se na ploči Aj, mene majka jednu ima našle isključivo izvorne pesme, od kojih je najveći broj odsvirao ansambl Branimira Đokića. Zorica je na ovaj način predstavila nove verzije starih pesama kao što su: Ajde Jano, Aj, mene majka jednu ima, Kćeri moja, kome da te dam, Znaš li, dragi, onu šljivu ranku, Dođi, dragi, doveče na prelo, Bosioče moj zeleni, Jutros rano u sokaku i druge. Zanimljivo je i to da pevačica za omot albuma nije pozirala u narodnoj nošnji, kako je u to vreme bio običaj, već u srebrnom jednodelnom kostimu i u visokim potpeticama sa platformom.

Zorica Brunclik – Biografija

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.